ARKIVET

Triss tomteverkstad på besök i Äppelbo

22 november, 2022/

Julen närmar sig med stormsteg och i år hyllar Triss julens generösa hjältar genom att föreviga dem som prydnadstomtar. Svenskar över hela landet kan nu beställa personifierade tomtar, målade av lokala konstnärer, och ge dem till givmilda personer de önskar att hylla. Initiativet utförs i samarbete med Äppelbos Hembygdsförening.

Tillsammans med Äppelbos Hembygdsförening slår nu Triss officiellt upp portarna till årets tomteverkstad. I verkstaden skapas unikt personifierade tomtar med specifika karaktärsdrag baserade på den person beställaren vill hylla i juletider.

De lokala konstnärerna som håller i tomteverkstaden, Therese Åkerman och Monica Hermansson, driver till vardags Atelje M i Vansbro. Med sin erfarenhet inom skulptur och måleri har de uppgiften att föreviga julens mest generösa hjältar genom just tomtar.

– Det handlar om att dela något fint med sina nära och kära. Man kommer kunna plocka fram prydnadstomten år efter år och minnas personen man fått den av, berättar Therese.

Tomteverkstaden flyttar från Nordpolen till Äppelbos Hembygdsförenings lokaler.

– Alla som bor i Äppelbo har en relation till Hembygdsföreningen, inte minst under julmarknaden som arrangeras där varje år. Det känns därför som en perfekt plats att utgå från i detta roliga julinitiativ med Triss, berättar Monica.

– Det här initiativet känns som ett engagerande och väldigt kul inslag i vardagen, spännande på alla sätt och vis. Kort och gott så ska det bli oerhört intressant att se alla tomtar, berättar Olle Emanuelsson, Hembygdsföreningens ordförande.

Limiterad utgåva

Tomtarna produceras i en limiterad utgåva om endast ett 50-tal vilka består av en tomtegubbe och en tomtegumma. Behåring och eventuella fysiska attribut såsom glasögon, smycken och kläder kommer kunna moduleras, resterande kroppsliga attribut personifieras via måleri.

Daniel Arnkvist, vinnarkommunikatör på Svenska Spel Tur, hade nöjet att prata med konstnärerna bakom tomteverkstaden och vara en del av initiativet.

– Triss Tomteverkstad är ett otroligt spännande och unikt initiativ. Vi är glada att kunna sjösätta detta med de lokala konstnärerna och Hembygdsföreningen, säger Daniel Arnkvist och fortsätter:

– Julen handlar om givmildhet och Triss är en populär gåva under julen. Varannan svensk har någon gång gett bort en Triss i julklapp och under julen skrapas det i snitt sex lotter per sekund.

Tomtarna fanns till försäljning via Triss tomteverkstad.